Νέο «Εντός Φύλου», την Πέμπτη 03/12 στην «Αυγή»

Αύριο Πέμπτη 03/12, στην «Αυγή»:

«Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία- Η οπτική του φύλου»

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η αποδόμηση του εργατικού δικαίου και η κατάργηση του δημόσιου κοινωνικού κράτους στο όνομα της μείωσης του κόστους της εργασίας, άφησαν εντελώς απροστάτευτους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες,  δημιούργησαν χειρότερο εργασιακό περιβάλλον και ανέτρεψαν τα μέχρι σήμερα δεδομένα  για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

H ραγδαία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ιδίως των θανατηφόρων και στις εργαζόμενες γυναίκες, έφεραν στην επικαιρότητα, με τραγικό τρόπο, το ζήτημα της μη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά και την έλλειψη οπτικής του φύλου για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Απ’ ότι διαπιστώνεται, η ανισότιμη σχέση των φύλων εντός και εκτός του χώρου εργασίας φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία των γυναικών. Η πρόληψη και η έρευνα δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τους συνδεόμενους με την εργασία κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των γυναικών, σε σύγκριση με τους κινδύνους για τους άνδρες. Γι’ αυτό, η ουδέτερη  -από άποψη φύλου- προσέγγιση της πολιτείας σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση λιγότερης προσοχής -και κατά συνέπεια πόρων- για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων για τις γυναίκες.

Το σημερινό «Εντός φύλου» επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία- Η οπτική του φύλου».


1 Σχόλιο to “Νέο «Εντός Φύλου», την Πέμπτη 03/12 στην «Αυγή»”


  1. 1 Γιώργος 26/09/2009 στο 2:12 μμ

    Αναμφίβολα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις και οι επισημάνσεις, ως προς την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η χώρα μας έχει τα «δικά» της χαρακτηριστικά – και ως προς το ζήτημα της κρίσης και τις συνέπειές της. Ενδεικτικό είναι ότι, ανάλογες μελέτες και δημοσιεύματα για άλλες χώρες της Δύσης, καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες μάλλον εξέρχονται «ενισχυμένες» από την κρίση, αφού εκτός όλων των άλλων είναι «ανδρικές» οι θέσεις εργασίας που «έκλεισαν» εξαιτίας ακριβώς αυτής της διεθνούς κρίσης.
    Οπότε, καλό θα ήταν να μην γινόταν γενίκευση στα συμπεράσματα της δικής σας έρευνας, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της κρίσης και το «φύλο» των επιπτώσεών της.
    ακόμα – ακόμα και ως προς την παρατήρησή σας σχετικά με τις (αναμφισβήτητες) ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αναφορικά με το ποιά είναι σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα: Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που ανέδειξαν κατά καιρούς τις κυβερνήσεις αυτές, ήταν (και είναι…) γυναίκες. Να απαντήσουμε, λοιπόν, στο ερώτημα: Γιατί επιλέγουμε εκείνους που γνωρίζουμε ότι θα μας αδικήσουν?
    Υπό αυτό το πρίσμα, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γινόταν μία μεγάλη έρευνα μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, προκειμένου να καταγραφούν τα κριτήρια της ψήφου τους και να διαπιστωθούν στη συνέχεια οι αιτίες που διαμορφώνουν διαχρονικά αυτά τα κριτήρια.
    Με εκτίμηση
    Γ.


Σχολιάστε




Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird