Το ίντερνετ είναι μεγάλη νίκη!

Μια τηλεφωνική συζήτηση με την Ρίτσα Μασούρα

fm_buyingasecretary

Ζητήσαμε τη γνώμη της Ρίτσας Μασούρα για το διαδίκτυο και τη διείσδυση των γυναικών σε αυτό. Δημοσιογράφος της Καθημερινής και μπλογκέρισσα χωρίς ψευδώνυμο, έβαλε καταρχήν την έννοια  της ελευθερίας. «Πετάς χωρίς να το ξέρει κανείς» λέει χαρακτηριστικά. «Γράφεις χωρίς κανείς να απαιτεί από σένα ιδιαίτερο τρόπο γραφής, άρα είναι ένας εύκολος τρόπος έκφρασης με πολλούς εν δυνάμει αποδέκτες. Είναι μια δημόσια παρέμβαση που κάνει η καθεμιά και ο καθένας από το σπίτι του. Γι’ αυτό και το αγκάλιασαν οι γυναίκες.»

Μας έβαλε όμως και τη διάσταση της παραπληροφόρησης:

«Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια, ατελείωτη σχεδόν πηγή πληροφορίας για ό,τι θέμα μπορεί να αναζητήσει κανείς. Από τη μία αυτό είναι θετικό, από την άλλη συναντάμε και πληθώρα αποπροσανατολιστικής πληροφορίας. Έτσι, και επειδή το δίκτυο είναι καθρέφτης της κοινωνίας, όλα μπορείς να τα συναντήσεις. Αυτά βέβαια που «χτυπάνε κόκκινο» σε αναγνωσιμότητα είναι τα σχετικά με θρησκευτικά θέματα, ό,τι έχει να κάνει με παραπολιτική, τα κουτσομπολίστικα και φυσικά όλα γύρω από το σεξ. Πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα έχουν τα sites και τα blogs που ασχολούνται με τη μαγειρική και αυτά που απευθύνονται σε μαμάδες. Και αν για κάποια από αυτά η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να οδηγήσει απλά σε ένα αποτυχημένο κέικ, σε κάποια άλλα μπορεί να αποβεί μοιραία. Χιλιάδες sites, χιλιάδες Blogs με τη γνώμη του καθενός και της καθεμίας, τεκμηριωμένη ή μη. Απαιτείται λοιπόν και μια παραπάνω επεξεργασία από την αναγνώστρια προκειμένου να διαχωρίσει τα χρήσιμα από τα άχρηστα, το εμπεριστατωμένο από την παραπληροφόρηση.»

Μπορεί, όμως, όλη αυτή η ιντερνετική διαδικασία να μας «βγάλει στους δρόμους»; «Όλες αυτές ο διεργασίες οφείλουν να ξεκινούν καταρχήν από τον εαυτό μας» λέει η Ρίτσα. «Τουλάχιστον σηκωθήκαμε από τον καναπέ μας και εκφράζουμε την άποψή μας, έστω στο διαδίκτυο, έστω με ψευδώνυμο. Και να το γράψετε με κεφαλαία γράμματα: ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ»

Advertisements

0 Responses to “Το ίντερνετ είναι μεγάλη νίκη!”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: