ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ…

για την Κοινωνική Πρόνοια, την ισότητα των φύλων και  τον νεοφιλελευθερισμό

Συζήτηση της Λίτσας Δουδούμη, Υπεύθυνης του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝ με την Ελένη Γιαννακοπούλου, μέλος της Π.Κ. Αμπελοκήπων του ΣΥΝ

565683691

Λίτσα: Όλες οι προνοιακές δομές που στηρίζουν την έξοδο της γυναίκας στην αγορά εργασίας είναι πράγματι ενισχυτικές τόσο προς την κατεύθυνση της εργασίας,  όσο και του ελεύθερου χρόνου;

Ελένη: Έχω τη γνώμη πως αυτό είναι μια παγίδα, διότι ναι μεν διευκολύνθηκαν οι γυναίκες, τίποτε όμως δεν άλλαξε όσον αφορά τη νοοτροπία των ανδρών, δηλαδή της εξουσίας. Απλώς διευκόλυναν τις γυναίκες ως εφεδρική εργατική δύναμη. Τώρα που δεν χρειάζονται αυτή την εφεδρεία παίρνουν πίσω και τις διευκολύνσεις.

Λίτσα: Επομένως, δεν αρκούν μόνο τέτοια μέτρα, αλλά πρέπει να γίνει προσπάθεια και για την κατάργηση των στερεότυπων ρόλων μέσα στην οικογένεια και γενικά σε κάθε μορφή συμβίωσης.

Ελένη: Πράγματι,  γιατί δεν είδαμε να βελτιώνονται τελικά οι σχέσεις των ζευγαριών στον τομέα του ισομερισμού των καθηκόντων και των ευθυνών.

Λίτσα: Όμως τα παιδιά και γενικότερα η οικογένεια δεν είναι μόνο ιδιωτική υπόθεση των ατόμων, αφορά και την ίδια την κοινωνία. Επομένως, το κράτος έχει ευθύνη για φροντίδα και μέριμνα προς τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

Ελένη: Μήπως, όμως, μια τέτοια ευθύνη πρέπει να τη ζητήσουμε πρώτα από τον σύντροφό μας και μετά από την πολιτεία; Διότι αυτό είναι που αλλάζει τη σχέση, το να μοιράζονται και οι άντρες τις ευθύνες του σπιτιού.

Λίτσα: Νομίζω ότι εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Το ένα αφορά στην οικιακή φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών, που αποτελεί, όντως, ευθύνη αυτών που συμβιώνουν. Το άλλο, όμως, είναι αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Δηλαδή,  κοινωνικές υποδομές για τη φροντίδα και τη μέριμνα παιδιών, ηλικιωμένων,  και ατόμων με αναπηρία, αλλιώς όλα φορτώνονται τελικά στους ώμους των γυναικών.

Ελένη: Αναρωτιέμαι γιατί αυτές τις λίγες, έστω, υποδομές τις παίρνουν πίσω. Δηλαδή μας κάνανε χάρη τόσο καιρό; Όλοι τώρα πια, και όχι μόνο οι φεμινίστριες, ξέρουμε πως τα παιδιά μεγαλώνουν καλύτερα στους παιδικούς σταθμούς και οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται εξειδικευμένη επαγγελματική φροντίδα. Γιατί λοιπόν να το στερούνται οι συνάνθρωποί μας;

Λίτσα: Θα σου απαντήσω πολιτικά. Η νεοφιλελεύθερη οικονομία και αντίληψη για να προχωρήσει στηρίχτηκε σε δύο πόλους: την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Πως θα γίνει δηλαδή όσο το δυνατόν φθηνότερη για τις επιχειρήσεις η εργασία. Απορρυθμίστηκαν οι εργασιακές σχέσεις, πάει το οκτάωρο, ήρθε η προσωρινή εργασία, η μερική, η ανασφάλιστη. Ο δεύτερος στόχος είναι να απαλλαχτούν οι εργοδότες και το κράτος από κάθε εισφορά για τη χρηματοδότηση του δημόσιου κοινωνικού κράτους. Άρα, κατεδαφίζεται το δημόσιο κοινωνικό κράτος και οι υπηρεσίες παραδίδονται στους ιδιώτες. Και επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια έξοδα, ιδίως σήμερα σε συνθήκες κρίσης, φορτώνονται αυτά τα «καθήκοντα» στις γυναίκες που, κατά την πατριαρχική αντίληψη, αυτός είναι και ο ρόλος τους. Γι’ αυτό οι γυναίκες λέγονται και «αερόσακοι» της κοινωνικής ασφάλειας.

Ελένη: Δηλαδή ζούμε σε μια εποχή που μας παίρνουν πίσω αυτά που κατακτήσαμε. Και εκείνο που με ενοχλεί είναι πως δεν μας τα παίρνουν μόνο σε ποσότητα  αλλά και σε ποιότητα. Στοιβάζονται τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς και οι γέροντες στα γηροκομεία.

Λίτσα: Θυμάσαι που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάποτε τη φαεινή ιδέα να κάνουμε παιδικούς σταθμούς σε διαμερίσματα;

Ελένη: Να παρκάρουμε τα παιδιά δηλαδή! Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι σοσιαλδημοκράτες γενικά δεν απεγκλωβίζονται από την αντίληψη ότι γυναίκα ίσον μάνα, νοικοκυρά, νοσοκόμα, καθαρίστρια. Τελικά, σήμερα, όποιος έχει λεφτά ζει καλύτερα και όποιος δεν έχει ζει στην εξαθλίωση και η ζωή των γυναικών γίνεται μαρτυρική.

Λίτσα: Και μάλιστα, οι δυσμενείς αυτές συνέπειες στη ζωή των γυναικών καλύπτονται και από το ιδεολογικό περιτύλιγμα όπου εξυμνείται η γυναίκα ως «σύζυγος και μητέρα». Στα κείμενα των άλλων κομμάτων δεν υπάρχει πια η λέξη φεμινισμός. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνουν στην οικογένεια και μέσω αυτής ασχολούνται με ορισμένα ζητήματα των γυναικών.

Advertisements

0 Responses to “ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ…”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

Σφάλμα: Το Twitter δεν απάντησε. Προσπαθήστε ξανά.

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: