Γυναίκα «λάστιχο»

Η Γυναίκα «λάστιχο»: Στο όνομα της ισότητας, οι γυναίκες φορτώνονται τις υποχρεώσεις του Κοινωνικού Κράτους

working-mom

Το Δίκτυο Γυναικών του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τη συμβολή και  του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝ, επεξεργάστηκε, σε ειδική προκήρυξη, μια σειρά από  φεμινιστικά αιτήματα εν όψει των Ευρωεκλογών.

Το ΕΝΤΟΣ ΦΥΛΟΥ, από σήμερα έως τις εκλογές, είναι αφιερωμένο στην ανάδειξη  των ζητημάτων αυτών (Κοινωνικό Κράτος, Ενδο-οικογενειακή βία, Αυτοδιάθεση Γυναικείου Σώματος, Trafficking, Εργασία Μεταναστριών, Γυναίκα και Πολιτική) με κριτική και προτάσεις, ως συμβολή στην προεκλογική καμπάνια.

Πρώτο θέμα μας,  το κοινωνικό κράτος, η κατεδάφισή του  και οι συνέπειες στις ζωές των γυναικών.

Η πολιτική Ισότητας της Ε.Ε. ποτέ δεν σκόπευσε στην κατάργηση της ανισότιμης σχέσης των φύλων. Από τη δεκαετία του 90 είναι πλήρως προσαρμοσμένη στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της, που γέννησε τη Μπολκεσταιν, τη Flexicurity και την οδηγία της ντροπής για τη μετανάστευση.

Εν ονόματι αυτής της «Ισότητας»:

Η εργασία των γυναικών  μετατράπηκε σε δουλεία με εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση, και με μεταχείριση που περιέχει βία, απειλές, σεξουαλική παρενόχληση και ακόμη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους

Η ευέλικτη εργασία προπαγανδίζεται ως παράγοντας εναρμόνισης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων

Εξισώθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης προς τα επάνω

Ιδιωτικοποιούνται βαθμιαία σημαντικοί τομείς του κοινωνικού  κράτους που αποτελούν τη βάση για την ουσιαστική ισότητα: υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση,  φροντίδα και μέριμνα για παιδιά και ηλικιωμένους. Οι υποχρεώσεις του κοινωνικού κράτους φορτώθηκαν στους ώμους των γυναικών .

Advertisements

2 Responses to “Γυναίκα «λάστιχο»”


 1. 1 Σταύρος βασδέκης 12/12/2009 στο 6:39 μμ

  «Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ»!

  Βιβλίο «ο μύθος της μητρότητας».
  Συγγραφείς: Έμμα Γκόλντμαν – Λη Κόμερ – Έβελυν Ριντ
  Δεν θα ήταν δυνατόν να εξαιρεθεί από την ισοπέδωση του οδοστρωτήρα «ΙΣΟΤΟΤΗΣ», ακόμη κι αυτή η έρμη η μητρότητα. Μάλιστα καλές μου κυρίες κι εσείς χαϊβάνια κύριοι. Αυτά που ξέρατε περί του ενστίκτου της μητρότητας να τα ξεχάσετε. Αυτά ισχύουν μόνο για τα ζώα.
  Τι είναι δηλαδή η γυναίκα; Λιονταρίνα ή σκύλα! Είναι σαν τα ζώα αυτά που άμα αντιληφθούν ότι πλησιάζεις για να ενοχλήσεις τα παιδάκια τους, μπορούν να σε ξεσκίσουν πατόκορφα;
  Και η Μήδεια; Σας λέει αυτή κάτι; Κι αυτές που γεννούν και εγκαταλείπουν τα παιδάκια τους σε ιδρύματα ή όπου λάχει; Ε!
  Όμως το σοβαρό πρόβλημα, Κυρίες μου, παίζει σε άλλη σκηνή. Στη σκηνή της οικογενειακής ζωής. Εκεί λαμβάνουν χώρα τα μεγάλα δράματα.
  Ήτανε που ήτανε στραβά τα κλήματα στο αμπέλι, από άλλους λόγους, ήρθαν κι από πάνω να το «δαγκάνουνε γαϊδούρες», και μετά την πληρώνουνε την νύφη τα αθώα τα παιδάκια.
  Μείνανε βέβαια και κάποιες χαζούλες και καθυστερημένες γυναικούλες που τρελαίνονται μόλις αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν από κάτι. Που τρέμουν με την ιδέα αυτή ακόμη και στον ύπνο τους, οι χαζοβιόλες. Ενώ οι άλλες οι φυσιολογικές, που δεν διαθέτουν αυτό το ζωώδες ένστικτο της μητρότητας, τις έκοψε να φορτώσουν, εξ ίσου φυσικά, το μισά βάρη της φροντίδας των παιδιών στους αναίσθητους άντρες τους.

  Δεν θέλω ν’ ασχοληθώ μ’ αυτό το θλιβερό ζήτημα περισσότερο. Η ανάγκη μου όμως να το αντιπαρέλθω με εξώθησε να σκαρώσω το παρακάτω τραγούδι. Ας προσθέσει μια μουσική κάποιος άλλος, αν του κατέβει.

  «Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ»
  Ή ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ

  Γυναίκες τρεις μας γράψανε
  -φίλε μου πού μη το ρωτάς-
  βιβλίο με τον τίτλο του
  «ο μύθος της μητρότητας»

  Πώς νά ’ναι ίση του ανδρός
  με τόσο παραπάνω
  μητρότ’ άμε στο καλό
  είσ’ άδικο μεγάλο

  Καντάρι φέρε άντρα μου
  τα χρέη να ζυγίσω
  που αναλογούν για τα παιδιά
  να μη με αδικήσω

  Η μάνα κι ο πατέρας μου
  ισιώνουνε τη φύση
  ώστε κανείς λιγότερο
  να μη με αδικήσει

  Σταύρος Βασδέκης

 2. 2 Phevos 21/01/2010 στο 3:27 πμ

  αγαπητέ Σταύρε, αυτά που γράφεις είναι βαρέως ανακριβή. πρώτον επειδή η κριτική στο τρόπο που ο πολιτισμός μας κατασκευάζει τη «μητρότητα» (ως απόλυτο και μοναδικό προορισμό της κάθε γυναίκας, και ως ιδεολογικό μηχανισμό απομόνωσης και καταπίεσης τους) δεν είναι σε καμία περίπτωση επίθεση στο βίωμα της μητρότητας το οποίο όμως σύμφωνα με τα συγκεκριμένα πολιτικά προτάγματα πρέπει να μπει σε ένα διαφορετικό πλαίσιο αυτοθέσμισης και επανανοηματοδότησης. είναι πολύ προβληματικό ότι παρότι προφανώς δεν έχεις διαβάσει τον εν λόγω βιβλίο κάνεις ένα κόπυπέηστ το ίδιο κόμμεντ σε πολλά διαφορετικά μπλογκς. εντελώς πληροφοριακά είναι συραφή κειμένων (σημαντικότατων) θεωρητικών οι οποίες μάλιστα απέχουν χρονικά η μία απ την άλλη πολλά χρόνια για να ναι ‘τρεις γυναίκες που μας γράψαν’. επίσης επειδή αγαπάς το ζωικό βασίλειο να σου θυμήσω τον αρσενικό ιπόκαμπο που επωάζει τα αβγά του και φροντίζει τα μικρά του ενώ τα θυληκά κάνουν τσάρκες στα ζεστά ρεύματα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

 • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
 • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: