Κενό γράμμα η 6μηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας

motherandsunflowerο πίνακας είναι του ινδού ζωγράφου και συγγραφέα Albert Ashok

(κλικ πάνω στην εικόνα για περισσότερες πληροφορίες)

Η κυβέρνηση, όταν δινόταν η μεγάλη μάχη των συνδικάτων και των εργαζομένων για να μη περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, πολυδιαφήμισε την ειδική προστασία μητρότητας (άρθρο 142 του Νόμου, για άδεια μητρότητας έξι μηνών και μηνιαία καταβολή στο διάστημα αυτό, ποσού ίσου με τον κατώτατο μισθό) ως αντιστάθμισμα στο σφαγιασμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εργαζόμενων μητέρων με ανήλικα παιδιά.

Με την υπογραφή, όμως, του αντιασφαλιστικού Νόμου (3655/2008), χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες διαπίστωσαν ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας είναι κενό γράμμα του Νόμου. Με παράνομο και απαράδεκτο τρόπο εξαιρούνται από την ειδική αυτή παροχή σημαντικές κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων.

Συγκεκριμένα, ο  ΟΑΕΔ, με εγκύκλιό του, αποκλείει τις εργαζόμενες μητέρες που υπάγονται σε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ή έχουν κατακτήσει παροχές που είναι ευνοϊκότερες από αυτά τα οποία προβλέπονται στο άρθρο 9 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  (ΕΓΣΕΕ) 2004-2005, από την ειδική αυτή παροχή.

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της εγκυκλίου του ΟΑΕΔ, αναφέρεται ότι για να δικαιούται κάποια μητέρα την παροχή, πρέπει να είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ, δηλαδή στο επικουρικό του ΙΚΑ που έχει ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ, πράγμα το οποίο δεν αναφέρεται στις προϋποθέσεις του άρθρου 142.

Με αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις εξαιρούνται από την ειδική παροχή πάρα πολλές κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων. Η κυβέρνηση δημιουργεί κατασκευασμένα εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου για να μειώσει προφανώς το κόστος της παροχής.

Αιτήματα :

  • Δημιουργία δημόσιων δομών κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας, οι οποίες μεταξύ των άλλων στηρίζουν τις γυναίκες προκειμένου να βγουν στην αγορά εργασίας : ποιοτικοί δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ολοήμερα διετή νηπιαγωγεία  και  ολοήμερα δημοτικά σχολεία, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, αθλητικοί χώροι, προγράμματα «βοηθών μητέρων», στήριξη της «βοήθειας στο σπίτι» για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.
  • Επέκταση της άδειας των 6 μηνών σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες, με προοπτική τα δύο έτη με αποδοχές. Η παροχή αυτή να μετατραπεί σε γονική άδεια και να δίνεται σε όποιον από τους δύο γονείς επιλέγει να ασχοληθεί με τη φροντίδα των παιδιών. Μετά τη γονική άδεια η επιστροφή να γίνεται στο ίδιο επίπεδο εργασίας (θέση ευθύνης), χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων
  • Προώθηση μιας πολιτικής για τη μετανάστευση που θα συμβάλλει στη νομιμοποίηση και ενσωμάτωση των μεταναστών και μεταναστριών στο κοινωνικό και ασφαλιστικό σύστημα.
  • Πλήρης ασφάλιση και σύνταξη για τους ανέργους και τις άνεργες
  • Δημόσια ασφάλιση: κύρια ασφάλιση (σύνταξη) και ασφάλιση υγείας μαζί
  • Τα γενικά όρια ηλικίας μπορεί να είναι τα 65 έτη για τους άνδρες και τα 60 για τις γυναίκες, με επαναφορά του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης. Πλήρης σύνταξη με τη συμπλήρωση 35ετίας, χωρίς όρια ηλικίας
Advertisements

0 Responses to “Κενό γράμμα η 6μηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: