Προτεινόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τις κακοποιημένες γυναίκες

handswomen

 1. Ίδρυση και λειτουργία Ειδικού Ταμείου για τα θύματα χρηματοδοτούμενου με ποσοστό του ΑΕΠ
 2. Ουσιαστική επιμόρφωση των κοινωνικά εμπλεκόμενων φορέων  (αστυνομικών, υγειονομικών, κοινωνικών λειτουργών, δικαστικών κλπ)
 3. Να ισχύσει και στην Ελλάδα ο θεσμός του Οικογενειακού Δικαστηρίου και να προβλέπεται η ταχεία εκδίκαση αυτών των υποθέσεων
 4. Ειδικά Προγράμματα θεραπευτικής αγωγής που θα ενθαρρύνουν τους άνδρες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις βίας που διαπράττουν
 5. Άμεση υλοποίηση από τους Ο.Τ.Α του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1997) για λειτουργία τουλάχιστον ενός ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, ανά 10.000 κατοίκους, παράλληλα με τη λειτουργία Κέντρων Ανοιχτής Συμβουλευτικής υποστήριξης και τηλεφωνικών γραμμών SOS
 6. Διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης
 7. Οικονομική και επαγγελματική στήριξη και κοινωνική επανένταξη των θυμάτων
 8. Θεσμοθέτηση δικαιώματος παρέμβασης ως πολιτικής αγωγής των ΜΚΟ στις δίκες για την βία κατά των γυναικών
 9. Θεσμοθέτηση της διδασκαλίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των φύλων και της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων στις σχέσεις των δύο φύλων
 10. Μέτρα παρέμβασης στα ΜΜΕ ώστε η πληροφόρηση για περιστατικά βίας κατά γυναικών να είναι αντικειμενική και να μην προσβάλλει τα θύματα.

women-violence_26Οι υποστηρικτικές δομές στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Υπάρχει ένας ξενώνας στην Αθήνα, ένας στον Πειραιά και ένας στη Θεσσαλονίκη.

Στον αντίποδα, στις χώρες της Ε.Ε. υλοποιήθηκαν πολλές πολιτικές για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και ιδιαίτερα για τα θύματα της ενδο-οικογενειακής βίας, με προστατευτικά δίκτυα, κέντρα υποδοχής κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Οι δομές βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και τα προγράμματα που αναπτύχθηκαν  στηρίζουν τις γυναίκες σε πολλαπλά επίπεδα, όπως π.χ. ψυχολογικά, ηθικά, παρέχουν ένα ελάχιστο εισόδημα μέχρι να συνέλθουν από αυτή την κατάσταση, παρέχουν εργασία και σπίτι μετά την αποκατάστασή τους. Αυτά τα μέτρα ισχύουν και για κακοποιημένες μετανάστριες.

Advertisements

6 Responses to “Προτεινόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τις κακοποιημένες γυναίκες”


 1. 1 Κου κου ου ου ου 18/05/2009 στο 6:15 μμ

  Γεια σας συναγωνίστριες
  Συμφωνώ με τα μέτρα που προτείνετε. Ένα μέτρο που θα δράσει μακροπρόθεσμα μεν αλλά θα έχει αποτελέσματα σταθερά είναι, να μετεκπαιδευθούν οι δασκάλες και δάσκαλοι που υπηρετούν,στο θέμα της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των δικαιωμάτων και να μπει μάθημα στις σχολές που φοιτούν όλοι οι εκπαιδευτικοί.
  Σήμερα η κατάσταση στα σχολεία είναι απελπιστική, εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

 2. 2 εντός φύλου 19/05/2009 στο 11:09 πμ

  Συναγωνίστρια Κου κου ου ου ου
  Ο ρόλος της εκπαίδευσης (και ειδικά της πρωτοβάθμιας) στη διαμόρφωση των παιδιών είναι ίσως το σημαντικότερο αντίβαρο που έχει η κοινωνία απέναντι στην «ομερτά» της οικογένειας. Οι δασκάλες και οι δάσκαλοι οφείλουν να είναι καταρχήν σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια που δείχνουν ενδο-οικογενειακή βία.
  Και εννοείται πως η ισότητα των φύλων και του σεβασμού των δικαιωμάτων έπρεπε να είναι μέρος της καθημερινότητας των παιδιών στο σχολείο, άρα και μάθημα στις διδασκαλικές σχολές.
  Αν όμως δούμε το παράδειγμα του 132ου Δ.Σ. της Γκράβας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η διευθύντρια (σήμερα είναι η δίκη της) επειδή έδωσε χώρο για την διδασκαλία αλβανικών για την ένταξη των αλλόγλωσσων παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, δεν ξέρω πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων μας.

 3. 3 Κου κου ου ου ου 19/05/2009 στο 2:54 μμ

  Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξες αλλά πρέπει να επιμένουμε.

 4. 4 κόκκινο μπαλόνι 22/05/2009 στο 1:31 μμ

  Επιμένουμε Κου κου ου ου ου! Και θα επιμένουμε!

 5. 5 ΕΦΗ 12/03/2010 στο 3:26 μμ

  ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ? ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ?ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ….

 6. 6 eva 14/02/2011 στο 8:50 μμ

  pou mporw na vrw sthrixh nomikh kai psyxologikh gia mena kai gia ta paidia mou


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

 • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
 • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: