Εργασιακός μονόδρομος ως προς το είδος της εργασίας

kunevaΗ αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στο φαινόμενο της μετανάστευσης, αποτελεί μια εξέλιξη που έχει καταγραφεί ως «θηλυκοποίηση της μετανάστευσης» και σχετίζεται κυρίως με την ελαστική εργασία που προσφέρουν στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, στα νοικοκυριά και τις εταιρείες προσωπικών και άλλων υπηρεσιών.

Το ποσοστό των μεταναστριών που έρχονται στη χώρα μας υπολογίζεται στο 45% του συνόλου του μεταναστευτικού πληθυσμού.

Η συγκέντρωσή τους σε συγκεκριμένα επαγγέλματα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με το ποσοστό τους στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας, έτσι ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι κάποιες εργασίες μπορούν να χαρακτηριστούν πλέον ως «γυναικείες μεταναστευτικές δουλειές»

Οι μετανάστριες καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας του ευρύτερου τομέα της παροχής υπηρεσιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται χειρονακτικές και ανειδίκευτες, μολονότι το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, δεν διαφέρει ουσιαστικά από το αντίστοιχο του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Συνολικά, δηλαδή, οι μετανάστριες απασχολούμενες δουλεύουν κυρίως ως οικιακοί βοηθοί, καθαρίστριες, αποκλειστικές νοσοκόμες, ως οικόσιτο υπηρετικό προσωπικό, σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, στις μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως, επίσης, μεγάλος αριθμός παρατηρείται σε κλάδους διασκέδασης και βιομηχανίες του σεξ.

Οι δουλειές, όμως, αυτές είναι επισφαλείς, αμείβονται πολύ χαμηλά, δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση και οι συνθήκες εργασίας είναι κακές. Ακόμα και όταν είναι νόμιμες, αντιμετωπίζουν διακρίσεις, αυθαιρεσίες, κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση.

Συμπερασματικά, μπορούμε να επισημάνουμε ότι δημιουργείται μια σταδιακή διαμόρφωση έμφυλων προτύπων που αγκιστρώνουν τις γυναίκες μετανάστριες σε σχέση συμπληρωματικότητας και θυματοποίησης. Η οικιακή εργασία παραμένει εκτός του πεδίου του επίσημου πολιτικού λόγου, με αποτέλεσμα οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας που επικρατούν να αποσιωπούνται ως ζητήματα που αφορούν το πεδίο του «ιδιωτικού».

Είναι εύκολο, λοιπόν, να καταλάβουμε ότι το να μιλάμε σήμερα για τη μεταναστευτική εργασία σημαίνει ότι μιλάμε για μια γενικότερη τάση της εργασίας προς την κινητικότητα, την πολυμορφία και εν γένει τις ριζικές αλλαγές που αφορούν ήδη –αν και όχι στον ίδιο βαθμό για όλες και όλους- το σύνολο των εργαζομένων.

ΚΛΑΔΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

Ιδιωτικά νοικοκυριά

41%

Κλάδοι υγείας-κοινωνικής μέριμνας και άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών

7,5%

Ξενοδοχεία, εστιατόρια

16%

Χονδρικό και λιανικό εμπόριο

10%

Μεταποιητικές βιομηχανίες

8%

*Στοιχεία ΕΣΥΕ,  έτος 2005

Συνολικά, δηλαδή, σχεδόν οι μισές μετανάστριες απασχολούμενες (48,5%) δουλεύουν κυρίως ως οικιακοί βοηθοί, καθαρίστριες, αποκλειστικές νοσοκόμες, ως οικόσιτο υπηρετικό προσωπικό και σε άλλες σχετικές με την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών, εργασίες.

Advertisements

0 Responses to “Εργασιακός μονόδρομος ως προς το είδος της εργασίας”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: