Το τίμημα της νομιμότητας

Γυναίκα – μετανάστρια: Όταν η γυναίκα επωμίζεται τις στερεοτυπικές φόρμες των δύο ρόλων  ταυτόχρονα.

Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε να διαδίδεται ευρέως η αντίληψη ότι οι μετανάστριες είναι, πέραν όλων των άλλων,  υπεύθυνες για τη διάλυση γάμων και την «καταστροφή» οικογενειών. Προβάλλεται, μάλιστα, σε αυτές, η  εικόνα των «πεινασμένων γυναικών που έρχονται και κλέβουν τους άντρες».

Αυτό που ξεχνάει η αντίληψη αυτή είναι:

  1. ότι η μετανάστρια ναι,  είναι και  γυναίκα!
  2. ότι χρειάζεται δύο για να έχουμε μοιχεία!

Σημείο πρώτο. Ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστριών (εξαιρώντας τα θύματα του trafficking) εργάζονται σκληρά προκειμένου να εξασφαλίζουν, σε ετήσια βάση, τα απαραίτητα ένσημα που θα τους δώσουν την πολυπόθητη άδεια παραμονής.

Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές είναι σε ηλικία «γάμου» (25-35), με ότι αυτό συνεπάγεται ανάλογα και με τη χώρα προέλευσής τους,  οπότε και αναζητούν έναν σύζυγο, πολλές φορές έναν Έλληνα σύζυγο  ο οποίος θα τους δώσει και την πολυπόθητη «νομιμότητα».

Με βάση τα στοιχεία που είδαμε και παραπάνω, πολλές γυναίκες μετανάστριες δουλεύουν εσώκλειστες στα σπίτια ως καθαρίστριες ή φροντίζοντας ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που κάποιος από τους άντρες του σπιτιού τις προσεγγίζει με ερωτικούς σκοπούς, ορμώμενος, βέβαια, από απόλυτη θέση εξουσίας. Η ανταπόκριση σε αυτή την προσέγγιση, δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και προϊόν οικειοθελούς απόφασης και ειλικρινούς ενδιαφέροντος.

pic119Ας θυμηθούμε, όμως, και την αντίστοιχη θέση των νεαρών κοριτσιών που έρχονταν από την επαρχία ως ψυχοκόρες και δούλευαν ως υπηρέτριες στα πλούσια σπίτια των αστικών κέντρων μέχρι πριν από 40 χρόνια περίπου. Τα κορίτσια εκείνα έφεραν τον – επίσης στερεοτυπικό –  χαρακτηρισμό «φτωχιά, που βρωμάει το χνώτο της», αλλά η ουσία είναι ίδια.

Το κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ εκείνων των κοριτσιών και των μεταναστριών είναι ότι ο γάμος αυτός είναι το εισιτήριο σε μια ζωή πλουσιότερη, για τα φτωχοκόριτσα των αρχών του αιώνα,  και νόμιμη, με πράσινη κάρτα, για τις μετανάστριες σήμερα. Η ηλικία του συζύγου, η γοητευτική ή μη εμφάνιση του, ο καλός ή μη χαρακτήρας είναι στοιχεία που δεν έχουν σημασία μπροστά στη νομιμότητα. Αν ο άντρας είναι παντρεμένος,  θα περιμένει, όπως τόσες άλλες γυναίκες (ελληνίδες ή ξένες, παντρεμένες ή ελεύθερες) που βρίσκονται σε σχέση με παντρεμένους, να κάνει αυτός το «μεγάλο βήμα». Φυσικά, λόγω της θέσης της ως «ξένη» και «μη νόμιμη» έχει πολύ περισσότερους λόγους να περιμένει για όσο καιρό χρειαστεί με πίστη και καρτερικότητα που μια ελληνίδα μπορεί και να μην ανεχόταν. Αλλά μήπως οι αντίστοιχες ιστορίες με θύματα ελληνίδες γυναίκες είναι λίγες;

Σημείο δεύτερο. Οι εξωσυζυγικές σχέσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι και…γάμοι. Όταν λοιπόν κάποιος αποφασίζει να κάνει εξωσυζυγική σχέση, αν μάλιστα δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα τον κατέτασσαν στην κατηγορία «κελεπούρι» (που πάλι με όρους στερεοτύπου έχει φτιάξει η κοινωνία) αναζητά «κάποια που δεν θα έχει πολλές απαιτήσεις». Η «ξένη» είναι πολλές φορές πιο «εξωτική» και κυρίως πιο πρόθυμη, λόγω όλων των παραμέτρων που θέσαμε παραπάνω. Το επιχείρημα που λέει πως αν δεν υπήρχε η «ξένη» να προκαλεί δεν θα είχαμε μοιχούς συζύγους είναι ανάλογο με το επιχείρημα ότι για τον βιασμό φταίει η γυναίκα που προκαλεί και όχι ο βιαστής που εγκληματεί. Υποκρύπτει δηλαδή, εκτός από τον δεδομένο ρατσισμό και έναν ξεκάθαρο μισογυνισμό. Είναι γέννημα ενός φαλλοκρατικού τρόπου σκέψης από τον οποίο δεν μπορούν αν ξεφύγουν ούτε οι «απατημένες» ελληνίδες σύζυγοι.

Το φιλύποπτο βλέμμα απέναντι στις γυναίκα μετανάστριες που μπαίνουν στα σπίτια μας για να φροντίσουν τα παιδιά μας, τους γονείς μας ή το νοικοκυριό μας είναι μέρος του τιμήματος που πληρώνουν αυτές οι γυναίκες για την απόκτηση της νομιμότητας σε ένα παράλογο σύστημα.

Advertisements

0 Responses to “Το τίμημα της νομιμότητας”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: