Κανένα δίχτυ προστασίας για τα θύματα του trafficking

«Αν μείνω εδώ στον ξενώνα για τέσσερα ή πέντε ή έξι χρόνια, ή αν αυτός μπει στη φυλακή, μετά δεν θα έρθει να μου κόψει τον λαιμό; Ξέρω ότι είναι τρελός από τον τρόπο που με έδερνε «αντι-επαγγελματικά». Δεν έκανε καμία προσπάθεια να μην «χαλάσει το προϊόν»

trgovina20zenama

Η Αλέξα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Ένας οικογενειακός φίλος την έφερε σε επαφή με ανθρώπους που «θα την βοηθούσαν να μεταναστεύσει». Λέει ότι την υποχρέωσαν να εκδίδεται, ότι την υπέβαλαν σε σοβαρή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, και τέλος ότι την πούλησαν σε διαφορετικούς εμπόρους τουλάχιστον τρεις φορές.

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση την Αλέξα επειδή δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα για να βρίσκεται στην Ελλάδα. Ενόσω βρισκόταν σε κράτηση,  ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος – οι έμποροι την υποχρέωσαν να έχει σεξουαλική επαφή με τους πελάτες χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε άμβλωση – δεν της παρασχέθηκε καμία άλλη βοήθεια. Όταν επέστρεψε στη φυλακή, υπέφερε από μετεγχειρητικές επιπλοκές και αιμορραγούσε για αρκετές ημέρες. Οι φρουροί προφανώς αντιλήφθηκαν το γεγονός αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια. Ιατρική βοήθεια της παρασχέθηκε μόνο όταν κάποια άλλη κρατούμενη την έφερε σε επαφή με έναν ξενώνα για γυναίκες θύματα εμπορίας που λειτουργεί υπό την αιγίδα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και ένα άτομο από το προσωπικό την επισκέφτηκε. Τελικά μεταφέρθηκε στον ξενώνα.

Οι ελληνικές αρχές πρόσφεραν προστασία στην Αλέξα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεργαζόταν για την προσαγωγή των εμπόρων της. «Τώρα φοβάμαι πραγματικά», είπε στη Διεθνή Αμνηστία τον Ιανουάριο του 2007. Σπανίως βγαίνει από τον ξενώνα. Φοβάται πολύ για όσα μπορεί να της κάνουν οι έμποροι, και ελπίζει ότι το δικαστήριο θα είναι επιεικές μαζί τους. Πιστεύει ότι αν η ποινή είναι πολύ αυστηρή, μπορεί να ξεσπάσουν πάνω της μόλις αποφυλακιστούν ή μέσω του δικτύου τους. Δεν πιστεύει στην ικανότητα της αστυνομίας να την προστατεύσει και τρέμει στην ιδέα ότι θα την καλέσουν ως μάρτυρα στο δικαστήριο.

Παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει θεσπίσει σειρά νέων νόμων από το 2002 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, δεν έχει καταφέρει να αναγνωρίζει σωστά τις περισσότερες γυναίκες θύματα εμπορίας και λίγες μόνο έχουν λάβει περιορισμένη προστασία ή άλλη μορφή αρωγής.

Γυναίκες που δεν αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας κρατήθηκαν σε φυλάκιση και απελάθηκαν.

Τα δικαιώματα στην προστασία και στην αρωγή γίνονται σεβαστά μόνο για τα άτομα που συνεργάζονται στις ποινικές διαδικασίες

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών θυμάτων εμπορίας παραμένει κρυμμένη.

Ελάχιστοι έμποροι έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη και τα θύματα των εγκλημάτων τους αδυνατούν να επιτύχουν δικαιοσύνη ή επανόρθωση.

Μόνο με την επείγουσα αντιμετώπιση των ανεπαρκειών στα υφιστάμενα συστήματα παροχής αρωγής και προστασίας, και με την ποινική δίωξη των δραστών και την αποκατάσταση των θυμάτων, θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

[Από την Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας:  «Ελλάδα: Προάσπιση των δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση», Ιούνιος 2007]

Advertisements

0 Responses to “Κανένα δίχτυ προστασίας για τα θύματα του trafficking”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: