Πέμπτη 28/05 : Trafficking: Βιομηχανία του σεξ και σύγχρονο δουλεμπόριο


human_trafficking_by_me19leela

Στις προτεραιότητες του Διεθνούς Φεμινιστικού Κινήματος η εμπορία γυναικών είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων πάλης.

Η εγκληματική αυτή δραστηριότητα υπήρχε πάντα. Στις συνθήκες όμως της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της αγοραίας εμπορευματοποίησης των πάντων, η βιομηχανία του σεξ έχει προσλάβει μαζικές διαστάσεις.

4.000.000 περίπου γυναίκες -σύμφωνα με τα στοιχεία του OHE- αλλά και 1.000.000. παιδιά είναι τα θύματα εμπορίας κάθε χρόνο. Η πορνεία, ο σεξουαλικός τουρισμός, η παιδική πορνογραφία έχουν φθάσει σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα στην Ευρώπη και σε όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Το σώμα είναι αξία, δεν είναι εμπόρευμα για πούλημα. Η βιομηχανία του σεξ, όμως,  αποφέρει τρομακτικά κέρδη, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου εύκολο να περιοριστεί. Διαπλέκεται, μάλιστα, με άλλες χρυσοφόρες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο τζίρος, σε παγκόσμιο επίπεδο, από την εμπορία γυναικών ανέρχεται περίπου σε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με την Interpol, ένας σωματέμπορος εγκατεστημένος στην Ευρώπη κερδίζει 110.000 ευρώ ετησίως, από μια «γυναίκα-θύμα » της διεθνικής σωματεμπορίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δουλεμπόριο πλήττει περί τις 120.000-500.000 γυναίκες κυρίως στην Ευρώπη

Advertisements

2 Responses to “Πέμπτη 28/05 : Trafficking: Βιομηχανία του σεξ και σύγχρονο δουλεμπόριο”


 1. 1 Λεόντιος Πετμεζάς 31/01/2011 στο 11:07 μμ

  Ο Ιστορικός τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

  Συμμετέχει ο Διεθνής Καλλιτέχνης ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

  Το 1ο Πολιτιστικό Δρώμενο για τη Διαδραστική Τέχνη που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων τον περασμένο χρόνο στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός» Πειραιώς 100 στο Γκάζι θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 8μμ εως τις 28 Φεβρουαρίου 2011 στο Κεντρο Τέχνης ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ της οδού Στασινού 8,στο Αγαλμα Τρούμαν.
  Τα εκθέματα της ενδιαφέρουσας παράστασης προσεγγίζει θεωρητικά ο ιστορικός Τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που συμμετέχει και στο θεατρικό δρώμενο .
  Ο Λεόντιος Πετμεζάς επισημαίνει για το διαδραστικό δρώμενο πως:
  »Στο παρόν art event και happening υπερέχει η πολιτική πράξη των συγκεκριμένων εμπνευσμένων και σκεπτόμενων δημιουργών που σε μια εποχή παρακμής και σήψης αντιπαραθέτουν μέσω της τέχνης τις υγιείς δυναμεις τους για τη καταστολή της υπάρχουσας κρίσης.Ο αγώνας τους είναι ιδεαλιστικός , σίγουρα έχει να αντιμετωπίσει χίμαιρες ,αλλά οδεύει με ελπίδα στην επερχόμενη κάθαρση. Σκοπός της συνάντησης είναι η αναζήτηση μορφών τέχνης, που να ανατρέψουν την παθητική στάση του θεατή ως καταναλωτή θεαμάτων και ακροαμάτων με στόχο την ενεργοποίηση του, μέσα από τη διαδικασία διάδρασης, που του προκαλούν τα προτεινόμενα έργα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή τέχνης, που απαξιεί την μαζική κουλτούρα της αποχαύνωσης και της ομογενοποίησης των ανθρώπων. Αντίθετα, αποβλέπει και προ σδοκά στη διαμόρφωση του συνειδητοποιημένου ενεργού πολίτη, ως σύγχρονου ανθρωπότυπου. Στο πρωτότυπο δρώμενο η αναγκαιότητα για τη διαδραστική τέχνη σήμερα μεταλλάσεται σε μια αισθητική πρόταση για την συλλογικότητα και την ποιότητα ζωής στο εδώ και τώρα, μέσα από τα βιώματα μιας ελεύθερης θεατρικής έκφρασης και τη δημιουργική εικαστική εμπειρία της σύγχρονης τέχνης. Στο πλαίσιο της συνάντησης παρακολουθούμε την ομαδική έκθεση με σκηνικά, σύμβολα και αρχέτυπα από την παράσταση διαδραστικού εικαστικού θεάτρου με το μυθόδραμα .
  Τα σκηνικά που παρουσιάζονται αποτελούν εικαστικά έργα ατομικής ή συλλογικής δημιουργίας, που έχουν προκύψει από τις συναντήσεις των καλλιτεχνών και έχουν αναφορές στην τρέχουσα πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ενώ τα γλυπτά είναι έργα από πέτρα, μάρμαρο και μέταλλο. ‘’Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Εικοσιπένταρχος, Χάρις Συμεωνίδου, Δημήτρης Κατσιμάνης, Νατάσα Κορομβόκη και Ιουλία Χριστοδούλου ενώ συμμετέχει ειδικά ο Λεόντιος Πετμεζάς.
  Τα σκηνικά δημιουργησαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Κώστας Ευαγγελάτος, Τζίμης Ευθυμίου, Μαίρη Θηβαίου, Μανόν Πανά – Καϊρη, Σάββας Κακκαλής, Κέλλυ Καντανολέων, Μαριλένα Μέλη, Χριστίνα Ρούσση, Κατερίνα Σταμπολίτη, Πανωραία Τσιλίκα, Χριστίνα Φλώρου, Ελένη Χατζηπουλίδου και Δημήτρης Ψωμοδότης.
  Το δρώμενο εγραψε και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Πανταζίδης.

 2. 2 Λεόντιος Πετμεζάς 11/07/2011 στο 1:36 μμ

  Kυκλοφόρησε το νέο ποιητικό βιβλίο του ιστορικού τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΠΕΤΜΕΖΑ
  » Αρχείο Συνείδησης » από τις εκδόσεις ΚΑΙΡΟΙ ΔΡΑΣΗΣ, 2011

  Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καιροί Δράσης το νέο βιβλίο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά το έβδομο κατά σειρά με τίτλο «Αρχείο Συνείδησης «.
  Πρόκειται για ένα επίκαιρο με τα συμβάντα της εποχής ποιητικό δοκίμιο ήθους και ευπρέπειας, για μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη έρευνα που ανιχνεύει πολυδιάστατα, ουσιαστικά και εξονυχιστικά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και υπόσταση μέσα από εμβαθύνσεις και εκφάνσεις. Στην απόλυτα ενδιαφέρουσα περιπλάνηση της έμπνευσης του ποιητή η ρέουσα ατμόσφαιρα γίνεται σταδιακά καθαρά εικαστική. Έχοντας συνοδοιπόρο και σύμμαχο τη σχεδίαση των στίχων η θέαση του ανοίγει διόδους, διεξόδους και λεωφόρους χρήσιμους στον αναγνώστη. Η ποιητική φλόγα του φτάνει στην πολυπόθητη λύτρωση και στη κάθαρση αφού πρώτα εξηγεί κάθε τι που συνδέεται με την διάσταση και τη μέθεξη της ύπαρξης. O ευαίσθητος ποιητής συμπάσχει παρακολουθώντας τα δρώμενα της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Δεν μένει ωστόσο αμέτοχος , καταγγέλλει αλλά και αισιοδοξεί πως θα έρθει μια άλλη κατάσταση. Χαρακτηριστικό για το βιβλίο είναι αρχικά το τρυφερό ακόνισμα του γράφοντος σε ένα ευρύ ψυχολογικό κύκλο μέσα από ένα κοίταγμα ενδοσκόπησης που πέρα από την ευλαβική έκσταση αγγίζει την υπερβατική θεώρηση. Ανατρέπει το κρατούν ιδεολόγημα, φτάνει το μαχαίρι στο κόκκαλο και καθώς νουθετεί αναδεικνύετε σε σκοτεινό θεό που δεν δικαιούται ενοχής. Το κείμενο του σχετίζεται άμεσα με αδιάπτωτες εντάσεις και χαράζει μορφωτικά τα θετικά και φωτεινά στοιχεία της εμπειρίας που δεν επιτείνει όμως την πόλωση των δυνάμεων . Παρακολουθώντας τα αποσπάσματα που εμπεριέχουν και την εικαστική τροπή και παραπομπή βλέπουμε πως η γραφή φτάνει να γίνεται εξομολόγηση που μας κάνει να εντρυφούμε και να εντείνουμε ευπρόσδεκτα σε ότι παρατίθεται. Να συνδέουμε τις εκδοχές που καλύπτουν τους ισχυρισμούς πέρα από την ατομική οπτική γωνία. Η ποίηση του Λεόντιου Πετμεζά κυμαίνεται με αισθαντικότητα στο συλλογικό πλαίσιο παρακάμπτοντας βαθμιαία το προσωπικό . Αναδεικνύει έντεχνα το προσχέδιο μιας αναδρομής που συνιστά ιδιαίτερα και αποκλειστικά την ένταξη σε επισημάνσεις που συνδέονται αμετάκλητα με την συνείδηση, την ευθύνη ,την αντίρρηση, τη λύση και βέβαια την προσφυγή στη λήθη. Αξιώνοντας την πλήρη οριστικοποίηση του ιδεαλιστικού ιδεώδες διευρύνει όλους τους νοητικούς καθορισμούς. Το βιβλίο έχει προλογίσει με κριτικό σημείωμα η ηθοποιός Άννα Φόνσου. Τις σελίδες του κοσμούν 58 εικαστικά σχέδια με μελάνι του διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη Κώστα Ευαγγελάτου που τα φιλοτέχνησε εμπνεόμενος από τη ποίηση του Λεόντιου Πετμεζά.
  Την έκδοση συμπληρώνουν απόψεις για το ποιητή από επιφανείς ανθρώπους των γραμμάτων όπως η Ελλη Αλεξίου, η Λιλίκα Νάκου, η Διδώ Σωτηρίου, ο Τάσος Αθανασιάδης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, η Λιλή Ζωγράφου, η Μαρία Ιορδανίδου και ο Γιάννης Κουτσοχέρας ,ανθρώπους που διέγνωσαν έγκαιρα τη σφραγίδα δωρεάς του πνεύματος που κατέχει ο συγκεκριμένος ποιητής.
  Το βιβλίο αφιερώνεται από το ποιητή στο πατέρα του Κωνσταντίνο Πετμεζά που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

 • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
 • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 8 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: