Πέμπτη 25/06 : Αυτοδιάθεση του σώματος: μύθος ή πραγματικότητα;


crucified_woman_by_eric_drookerBy Eric Drooker

Παρουσιάζουμε σήμερα το θέμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, μιας και τα μηνύματα που φτάνουν από όλη την Ευρώπη δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι 1η στην Ευρώπη σε εκτρώσεις (δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας που παραθέτουμε παρακάτω). Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης,  που θα δίδασκε σε αγόρια και κορίτσια ότι το σώμα τους και το σεξ πρέπει να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις.  Η προσπάθεια να εισαχθεί το μάθημα στο δημοτικό σχολείο από την επόμενη χρονιά ξεσηκώνει κύμα αντιδράσεων από τους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Σε όλη την Ευρώπη το μάθημα υπάρχει και προφανώς έχει συμβάλει σημαντικά στο να μειωθούν οι εκτρώσεις. Από την άλλη όμως, κυρίως η καθολική εκκλησία, έχει εξαπολύσει τεράστια πολεμική εναντίων των αμβλώσεων στη βάση της «εκκλησιαστικής ηθικής». Έτσι, σήμερα οι εκτρώσεις σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες είναι παράνομες. Αν προσθέσουμε σε αυτό και την εκλογική αύξηση των πιο συντηρητικών απόψεων σε όλη την Ευρώπη, το μέλλον φαντάζει τρομαχτικό!

Στη χώρα μας η έκτρωση είναι ημι-παράνομη, αφού δεν γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία αν δεν συντρέχει λόγος υψηλού κινδύνου για τη μητέρα με τη συνέχιση της κύησης. Αν δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, γίνεται σε ιδιωτικό μαιευτήριο οπότε δεν καλύπτεται από τα ταμεία! Αντίστοιχα, το αντισυλληπτικό χάπι έχει βγει από τη λίστα φαρμάκων που συνταγογραφούνται (εκτός και αν γίνει ως μέρος ορμονολογικής θεραπείας) και η τιμή του συνεχώς αυξάνεται. Παράλληλα, η ενημέρωση που γίνεται για το αντισυλληπτικό χάπι είναι ελλιπέστατη και αντικρουόμενη.

Αν μία γυναίκα λοιπόν δεν μπορεί να ενημερωθεί για τις μεθόδους αντισύλληψης και από την άλλη δεν έχει τα απαραίτητα για μια έκτρωση είναι έρμαιο των ορέξεων του συντρόφου της.

Η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος ακούγεται ως αστείο!

Advertisements

0 Responses to “Πέμπτη 25/06 : Αυτοδιάθεση του σώματος: μύθος ή πραγματικότητα;”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: