Οι σπουδές «αφορούν» τα φύλα;

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, κατά περίεργη σύμπτωση, όταν η γυναικεία χειραφέτηση και το κοινωνιολογικό υπόβαθρο του σεξισμού γίνονται αντικείμενα μελέτης σε πανεπιστημιακό επίπεδο, τότε η διδασκαλία λαμβάνει μία πολύ περίεργη υπόσταση: Γίνεται από μία γυναίκα προς μία άλλη, λες και πρόκειται πλέον για μία αυστηρά οικογενειακή υπόθεση στην οποία δεν επεμβαίνουν άντρες, γιατί δεν τους αφορά.

feminism04Συγκεκριμένα, βλέπουμε σε ένα τμήμα σαν το Πολιτικό της  Νομικής μαθήματα φεμινιστικής θεωρίας να είναι ειδικής επιλογής και να διδάσκονται από μία εξειδικευμένη στο αντικείμενο καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όντας μάθημα ειδικής επιλογής τείνουν να το επιλέγουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και πως όντας μάθημα φεμινιστικής θεωρίας είναι μάλλον νομοτελειακό να το διδάσκει μία γυναίκα. Το «γυναικείο ζήτημα» τίθεται σαν δευτερεύουσα αντίθεση και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως εσωτερική υπόθεση του γυναικείου φύλου από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μία μικρογραφία της κοινωνικής πραγματικότητας, λοιπόν. Οι κοινωνικές διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος είναι από γυναίκες προς γυναίκες, που παρουσιάζονται συνήθως σαν γραφικές φιγούρες μιας άλλης εποχής. Ο φεμινισμός είναι μια δευτερεύουσα αντίθεση στα κοινωνικά μέτωπα, που θα λυθεί όταν λύσουμε άλλα, πιο σημαντικά προβλήματα. Και αυτή η εικόνα, δυστυχώς, είναι η πιο αισιόδοξη.

Βλέποντας τη συμμετοχή γυναικών στην ακαδημαϊκή κοινότητα, το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να μας απογοητεύει είναι το φύλο των καθηγητών που ασχολούνται με τη διδασκαλία μαθημάτων φεμινιστικής ανάλυσης. Ενδεικτικά: Στο Πολιτικό της Νομικής σε σύνολο σαράντα πέντε διδασκόντων, μόνο δέκα είναι γυναίκες. Στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ σε σύνολο είκοσι τριών διδασκόντων υπάρχουν μοναχά τρεις γυναίκες και στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ από τους ενενήντα ένα διδάσκοντες οι γυναίκες είναι μόνο εννιά.

Ως τι ορίζουμε σήμερα την ενασχόληση των γυναικών με την επιστήμη; Μάλλον είναι η κατάκτησή μας πάνω στο δικαίωμα εισόδου στην τριτοβάθμια…. Εξακολουθεί να παραμένει έντονο το στερεότυπο των ανδρικών και γυναικείων επαγγελμάτων. Ενώ, παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μία γυναίκα πολιτικό μηχανικό και έναν άντρα νοσοκόμο, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να δούμε μία γυναίκα ακαδημαϊκό ή, ακόμα, παρατηρούμε μικρότερη συμμετοχή γυναικών σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους.

Εν τέλει, αυτός είναι ο πραγματικός αντικατοπτρισμός της κοινωνίας. Η γυναίκα που δεν έχει τη δυνατότητα να δράσει επιστημονικά λόγω της κλασικής αντίληψης που τη θέλει λιγότερο δυναμική, ή ακόμα και λιγότερο έξυπνη, αλλά και λόγω αυτού που ονομάζεται «αντικειμενικές δυσκολίες», που σημαίνει ότι κάποιος (δηλαδή κάποια) πρέπει να κρατήσει το σπίτι.

meitner

Βγήκαμε από το σπίτι μας και μπήκαμε στην αγορά εργασίας. Παίρνουμε και πτυχίο, αποκτάμε ανώτατη μόρφωση και παιδεία. Αλλά δε συμμετέχουμε στην έρευνα, δεν έχουμε ίδιες δυνατότητες να παράγουμε επιστημονικό έργο, δεν έχει σπάσει αυτή η σεξιστική λογική που πηγαίνει πίσω ολόκληρη την κοινωνία. Περισσότερες γυναίκες επιστήμονες σημαίνει διάλυση όλου αυτού του κοινωνικά ρατσιστικού μοντέλου που στέλνει άλλους ανθρώπους σπίτι τους και που δίνει σε άλλους τη δυνατότητα της διεύρυνσης των οριζόντων τους. Σημαίνει τεράστια συνεισφορά στην επιστημονική έρευνα, σημαίνει μία κατάκτηση ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου που γίνεται πιο προοδευτικό και πιο ανοιχτόμυαλο, σημαίνει ότι σπάμε στην πράξη τις διακρίσεις και ότι μπορούμε να το κάνουμε σε όλα τα επίπεδα.

Advertisements

0 Responses to “Οι σπουδές «αφορούν» τα φύλα;”



  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s




Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: