Η εξουσία εν ώρα εργασίας/ΣωματΑντισώματα*

της Δώρας Ψαλτοπούλου

papi

Ασκεί πολιτική και , σύμφωνα με τη μίζερη έννοια που ευδοκιμεί μέχρι τις μέρες μας σαν πολιτική, κέρδισε το έπαθλο. Κατέκτησε το Κράτος. Άνδρας , Λευκός, Δυτικός, μίζερος, δισεκατομμυριούχος, αρχηγός Κράτους, πάνω από 70,τρέχει ξέφρενα να αγοράσει. Don Giovanni παλαιάς σοδειάς τρέχει με φρενίτιδα πίσω από την αιώνια νεότητά του, με ένα αιώνιο χαμόγελο ultra bright, με μια bandana να κρύβει τη γέννηση μιας ατίθασης φυτεμένης χαίτης (‘βαμμένη κασίδα’ την αποκάλεσε ο Κακαουνάκης στο πρωινάδικο με το Χασαπόπουλο στο MEGA )

Έστησε ένα μικρό luna park στη Σαρδηνία, έβαλε και ένα παγωτατζίδικο μέσα για τα κορίτσια, όρισε την πισίνα ως πολιτική περιοχή  και εκεί άρχισε να οργανώνει τις γιορτούλες του για να χαρεί και να αναπαυθεί κι αυτός, ο Ήρωας, ο Αιώνιος Έφηβος.

Κάποιες φορές απευθύνονταν στα κανάλια του, που γιγαντώνουν με ακατάπαυστο ρυθμό και αφθονία, ομοιόμορφα γυναικεία σώματα, εκτεθειμένα, προσφερόμενα στην ανδρική επιθυμία, στο γυναικείο φθόνο, στη μίμηση, στην επιθυμία της βίαιης απόκτησης. Πήρε τα books των κοριτσιών των καναλιών του και άρχισε να ψαρεύει φρέσκο κρέας. Τα κορίτσια ξεμπάρκαραν κατά εικοσάδες κάθε φορά. Η ποσότητα  μετράει όπως ξέρουμε. Αγώνισμα είναι αυτό. Άρα πόσες, πόση ώρα, πόσο;

Άλλες φορές φρόντιζαν γι αυτόν, τον πελάτη τους, διάφοροι ντελιβεράδες, πελάτες του.

Τελευταίος ντελιβεράς ,ένας τύπος από το Βari, Gianpaolo Tarantini το όνομά του, σύμβουλος της ρωσικής Fisiokom, λένε. Ακόμα ακούω τη φωνή του ντελιβερά να καθησυχάζει το κορίτσι λέγοντάς του να μην ανησυχεί που δεν θα γίνει χρήση προφυλακτικού γιατί ο πελάτης, ως  αρχηγός κράτους, όλη μέρα με γιατρούς και εξετάσεις είναι.

Ο πελάτης, γενναιόδωρος και πατρικός, πατερούλης, Papi, καλεί τα κορίτσια: «Έλα, θα σε βοηθήσω. Θα σου κάνω ένα δώρο.

Έλα, εγώ θα κάνω τον αρχηγό του κράτους και συ το κορίτσι.

Έλα, έλα στο κρεβάτι του Putin.

Έλα, αύριο θα δω τους Μεγάλους του Κόσμου».

Τα κορίτσια-κομπάρσες  σχηματίζουν το χoρό των θαυμαστριών. Maximum beneficium? Για τα κορίτσια ένα βουλευτικό διαβατήριο. Για το πολιτικό σύστημα, κορίτσια κοπτάτσια, επιχείρηση  ‘νέα πρόσωπα στην πολιτική’ , ‘ανανέωση πολιτικού προσωπικού’. (Τι σημαίνει άραγε πολιτικό προσωπικό; Σε ποια υπηρεσία ή επιχείρηση εργάζονται;) .

Καθαρή συνενοχή βαριάς βιομηχανίας της εικόνας και σχηματισμού πολιτικής ελίτ, λένε για τα δώρα του Papi.

Ο Papi, φύλακας και λάτρης των γυναικών , τις αγοράζει, τις συσσωρεύει, τις κατέχει, τις επιδεικνύει αυξάνοντας το γόητρό του, τον ανδρισμό του, περιφρουρεί ακόμα και τον ανδρισμό των Μεγάλων του Κόσμου –G8 (‘Eχω μαζί μου τα κορίτσια  αλλιώς θα μας πάρουν όλους για gay’)

Papi, popo, pipi, pippe στις οθόνες.

Papi, λέξη σύνθημα για να ανοίξουν οι πύλες της νηπιακής συμβολικής τάξης των Papi. Ο Οιδίποδας δεν πέρασε ακόμα από εκεί μάλλον. Ας μας ενημερώσει κάποιος ειδικός.

Papi. Ντελίριο παιδικής παντοδυναμίας.

Papi και κορίτσια. Αθύρματα. Κορίτσια που φθάνουν στο palazzo Grazioli και μόλις δειπνήσουν τρέχουν στις τουαλέτες να φωτογραφηθούν, σκηνοθετούν τον εαυτό τους, καταγράφουν τη στιγμή που πέρασαν τη Πύλη του Κάστρου της Εξουσίας.

Για να τη δείξουν στους Άλλους για να είναι αληθινή. Κορίτσια που τηλεφωνούν στη μια το βράδυ στη μαμά τους που σωπαίνει και συναινεί, που βλέπει TV, που βλέπει κανάλια που ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ, που δεν έχει (όπως πολλοί) κριτικά εργαλεία  αποδόμησης των εικόνων ,των λόγων που μπαίνουν στο σπίτι της.

Σήμερα ξέρουμε καλά ότι αν βρεθούμε χωρίς εργαλεία αποδόμησης της δημόσιας εικόνας και του δημόσιου λόγου που μπαίνει από την ΤV στα σπίτια μας, τότε κινδυνεύουμε  να χαθεί το όριο, η απόσταση ανάμεσα στη ζωή και στην αναπαράσταση της. Ένας λαβύρινθος από εικόνες και λόγους, δρουν ως παραμορφωτικοί καθρέφτες, έτσι που η ζωή υπάρχει στην αναπαράσταση της.

Papi και κορίτσια. Κορίτσια τηλεπερσόνες, δηλαδή ήδη Δημόσιοι Λειτουργοί. Κορίτσια που περιμένουν στις ουρές της  βιομηχανίας της εικόνας για να αναδειχθούν γυναίκες-νικητές. Κορίτσια που επιλέγουν να πληρώσουν τα διόδια του Papi. Έτοιμα από καιρό να ανταλλάξουν τη σεξουαλική τους επιθυμία με την ικανοποίηση της επιθυμίας τους για επιτυχία, εξουσία, οικονομική άνεση. Πολύγλωσσες, με πτυχία πανεπιστημιακά πολλές φορές, φυλακισμένες στην ανδρική σεξουαλικότητα, στο ανδρικό βλέμμα, στην ανδρική εξουσία, σε μια στρατηγική ήττας.

Papi και κορίτσια. Κορίτσια που κάνουν συμβόλαια και αλίμονο αν δεν τηρηθούν οι όροι. Τα κορίτσια εξεγείρονται και ο Papi

1)Θυμώνει με τις γυναίκες, (δηλαδή μάνες, συζύγους, κόρες, πουτάνες), που παλιά κάθονταν στη θέση τους και σήμερα δεν κάθονται

2)Θυμώνει με τις γυναίκες, (μάνες, συζύγους, κόρες, πουτάνες),που πετάν τα εν οίκω στα μούτρα του δήμου

3)Ζητά omerta,  μια και στην Ιταλία  9 εκατομμύρια είναι οι πελάτες που έχουν το βίτσιο να πληρώνουν γυναίκες.

4)Ξεκινά στα γρήγορα την επιχείρηση ‘ νηφαλιότητα ’.

*Μια σύντομη τελευταία συνεδρίαση (κράτησε λιγότερο από μισή ώρα) με τους υπουργούς να φοράνε ήδη τη βερμούδα τους από  κάτω (γιατί ακόμα και σήμερα με κυνηγάει η εικόνα του Βουλγαράκη με βερμούδα;)

*Μια σειρά δηλώσεων   -διαβεβαιώσεων, αρχικά  ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα πάει στο luna park και μεταγενέστερα, σαν σωστός Ρασκόλνικωφ, ότι θα πάει, αλλά φέτος θα κάνει τον παππού. Μόνο εγγονάκια θα ’χει στα γόνατά του.

Aυτές όμως, δε σταματούν να μιλούν. Συνεχίζουν να μιλούν, να λένε για τη γύμνια του βασιλιά. Σκέφτομαι το ανατριχιαστικό σενάριο,  όπου ένας γυμνός βασιλιάς γίνεται πιο οικείος στην ανώνυμη μάζα των υπηκόων του, πιο αγαπητός. Και κει που είμαι φοβισμένη φτάνει ένας άλλος λόγος, άλλων γυναικών. Είναι αυτές που παρά τη ρητή εντολή του

Sarkozy ‘να τελειώνουμε με το 68’, αρθρώνουν λόγο που φέρνει μαζί του το αεράκι του 68 που δε σταμάτησε ποτέ να φυσάει μέσα τους, που κάνει να παίρνουν αέρα τα μυαλά τους, τα μυαλά μας, η ζωή τους, οι ζωές μας. Μιλάν και λεν  για μια διαστροφική χειραφέτηση, για το ξεπέρασμα της διχοτόμησης σώμα-Πόλις, για την ανάγκη να δομηθεί ένα εναλλακτικό φαντασιακό που να μπορεί και να ξέρει πώς να αντιπαρατίθεται στο κυρίαρχο φαντασιακό, για την αναγκαιότητα να μην αγκιστρωνόμαστε με ένα ναρκισσισμό θανάτου σε ένα ΕΓΩ και σε ένα ΕΜΕΙΣ που ερεθίζεται μόνο από τον εαυτό του, για την απόλυτη αναγκαιότητα ο,τι έχει θάφτει, εξοριστεί στο υπέδαφος της Πόλης  να το φέρουμε στην επιφάνεια ,να το δούμε, να του μιλήσουμε, να το γνωρίσουμε, να το αναγνωρίσουμε. Ναι, ναι, εμείς ,εμείς που δε σταθήκαμε ικανές και ικανοί μέχρι σήμερα.

*ΣωματΑντισωματα  είναι το θέμα της φετινής ‘ σχολής πολιτικής ’ που οργανώνει 3-6/9 στο Paestum το Forum delle donne di Rifondazione Comunista.

Advertisements

0 Responses to “Η εξουσία εν ώρα εργασίας/ΣωματΑντισώματα*”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: