ΚΚΕ: «Η κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών θα προκύψει από τον τερματισμό των ταξικών σχέσεων εκμετάλλευσης»

Το ΚΚΕ αδυνατεί να εντάξει στις διεκδικήσεις του για τις γυναίκες την οπτική του φύλου. Ανάγει την ανισοτιμία της γυναίκας αποκλειστικά και μόνο στις ταξικές σχέσεις εκμετάλλευσης, αγνοώντας το σύστημα κυριαρχίας του ανδρικού κοινωνικού φύλου πάνω στο γυναικείο κοινωνικό φύλο. Γι’ αυτό συνδέει την  κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών  με τη λύση αυτής της αντίθεσης και μόνο. Αγνοεί, δηλαδή, το εποικοδόμημα, τις κοινωνικές κατασκευές της εκμεταλλευτικής κοινωνίας, που έχουν στόχο την υποταγή και την υποδούλωση των γυναικών, και που σήμερα είναι επίκαιρες.

Συνεπώς, ως εκ του χαρακτήρα και του στόχου του, στέκεται στα ζητήματα της εργασίας της γυναίκας, με έμφαση στην κοινωνική προστασία και συγχρόνως με μία εμμονή στη μητρότητα και την οικογένεια. Πρυτανεύει η οικογένεια στην κλασσική της μορφή  και δεν διακρίνουμε τη θέση της γυναίκας σε αυτή. Δεν υπάρχει οπτική φύλου στα ζητήματα παιδείας, υγείας, μετανάστευσης κ.α. και δεν διατυπώνονται τα αντίστοιχα αιτήματα.

Δεν διακρίνει την διαταξικότητα ορισμένων προβλημάτων των γυναικών, που φυσικά βιώνονται κατά διαφορετικό τρόπο από τις γυναίκες κάθε τάξης και κοινωνικού στρώματος. Πχ. το ζήτημα της βίας εναντίον των γυναικών.

Αδυνατεί να προσεγγίσει τα προβλήματα των γυναικών,που είναι απόρροια της διπλής και τριπλής  εκμετάλλευσης τους  αυτό που ονομάζεται φύλο, φυλή και τάξη, τη στιγμή που το φεμινιστικό κίνημα στηρίζεται σε αυτήν την  ανάλυση για να διατυπώσει τα σύγχρονα αιτήματα και να αναπτύξει την πάλη του.

Δεν βρήκαμε διατυπωμένες επίσημες θέσεις για τα ζητήματα της βίας κατά των γυναικών, της εμπορίας γυναικών, για τα σεξουαλικά  και αναπαραγωγικά δικαιώματα, τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας, τον φονταμενταλισμό.

Σε μερικές απόψεις του φάσκει και αντιφάσκει. Απορρίπτει τις ποσοστώσεις  αλλά στο κείμενο «Νομοθετικές αλλαγές στα δικαιώματα της γυναίκας», Αιμ. Αγκαβανάκη 2008, αναφέρεται:«Στο 7ο Συνέδριο (1945) το ΚΚΕ τόλμησε να καθορίσει δεσμευτικά την κατά 50% συμμετοχή των γυναικών στα όργανα και τη συγκρότηση ενός μεγάλου αριθμού γυναικείων επιτροπών σε όλο το κόμμα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει -στα δεδομένα της εποχής- την ένταξη γυναικών στο κομμουνιστικό κίνημα».

Στο κείμενο “Διάλεξη για το γυναικείο ζήτημα” ,2006, διαβάζουμε :

«Το γυναικείο ζήτημα ως ιστορικό κοινωνικό φαινόμενο είναι ένα σύμπλεγμα οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών ανισοτιμιών και διακρίσεων που εκδηλώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και προσωπικής ζωής της γυναίκας, και σε τελευταία ανάλυση πηγάζει από τις ταξικές σχέσεις εκμετάλλευσης.»

Δεν βρήκαμε,, ωστόσο, την ανάλυση του ΚΚΕ για την νεο- συντηρητική ιδεολογική και πολιτική επίθεση που γίνεται την τελευταία δεκαετία στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, όπου προπαγανδίζονται οι πιο οπισθοδρομικές απόψεις, όσον αφορά, την απελευθέρωση των γυναικών στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.

Τέλος, το ΚΚΕ επισήμως στην κριτική του προς εμάς, μας χρεώνει θέσεις και απόψεις που δεν είναι δικές μας. Αν το κάνει γιατί δεν έχει διαβάσει τις δικές μας θέσεις, συνιστούμε να διαβαστεί το πρόγραμμα μας και ιδιαίτερα το κεφάλαιο «Ζητήματα Φύλου». Αν τις ξέρει και τις διαστρεβλώνει αυτό είναι μία αήθης πολιτική στάση με κοντοπρόθεσμο όφελος.

Advertisements

1 Response to “ΚΚΕ: «Η κοινωνική απελευθέρωση των γυναικών θα προκύψει από τον τερματισμό των ταξικών σχέσεων εκμετάλλευσης»”


  1. 1 Phevos 21/01/2010 στο 3:16 πμ

    ο σοσιαλισμός δε θα χει έμφυλες διακρίσεις αδερφές και τζιβιτζιλούδες. τι να λέμε, οι συντρόφισσες κνίτισσες με το που έρθει η δευτέρα παρουσία του σφυροδρέπανου δε θα χουν έγνοιες καθότι οι σύντροφοι κνίτες (μη κοιτάς τώρα που τους παρασύρει λίγο ο καπιταλισμός, νταξει άνθρωποι είναι κι αυτοί) μετά θα τις συμπεριφέρονται ισότιμα. κι αν όχι ποια νοιάζεται όταν θα έχουμε τον Σοσιαλισμό κάπως θα βολευτούμε.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: