Νέα Δημοκρατία: «Χαρακτηριστικό των εκφράσεων του (πρώην) κυβερνώντος κόμματος στα ζητήματα φύλου, είναι ότι δεν τα βλέπει ως τέτοια»

Οι ως τώρα μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι προτάσεις της για το μέλλον αρχίζουν και τελειώνουν με τον παραδοσιακό ρόλο της γυναίκας μητέρας- προστάτιδας της οικογένειας, που επωμίζεται τα βάρη της ανατροφής των παιδιών και του νοικοκυριού. Κύριο μέλημα για την απερχόμενη κυβέρνηση είναι η προβολή της κάλυψης των αναγκών των γυναικών μέσα από τη φροντίδα της οικογένειας ως πυλώνα της κοινωνίας, ενώ ταυτίζει την προστασία των γυναικών με την προστασία της οικογένειας ως θεσμού.

Η μητρότητα είναι κοινωνική θητεία, σύμφωνα με τη ΝΔ. Θέση τελείως αντίθετη με το ότι η μητρότητα είναι κοινωνική λειτουργία, ενώ η γέννα είναι βιολογική λειτουργία. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της μητρότητας σημαίνει ότι η ανατροφή των παιδιών είναι συνευθύνη των δύο συζύγων-γονέων,που πρέπει να μπορούν να συνδυάζουν αρμονικά τους ρόλους τους ως εργαζόμενοι και γονείς. Γι αυτό η πολιτεία πρέπει να διευκολύνει το έργο τους με τη δημιουργία υποδομών. Η κοινωνική θητεία περιορίζει τη μητρότητα στη γυναίκα. Ωστόσο, ακόμα και η αναφορά ελάφρυνσης των μητέρων-γονέων μέσω της φύλαξης παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν είδαμε να συνοδεύεται από αντίστοιχες πρακτικές κατά την τελευταία εξαετία. Οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό μόνο κοινωνικό κράτος «προστασίας» δε θυμίζουν. Ταυτόχρονα, παρά τις φιλότιμες αναφορές της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της ΝΔ στις μοντέρνες γυναίκες, βλέπουμε μια παραδοσιακή αντίληψη στο συνδυασμό καριέρας και οικογένειας, ενώ παραλείπεται η αναγνώριση του ρόλου του πατέρα, της παροχής αντίστοιχης γονικής άδειας και πολύμηνης άδειας πατρότητας.

Δεν παραλείπεται η αναφορά της ισότητας ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας, όχι όμως στους τομείς που οι στατιστικές μιλούν από μόνες τους (μεγαλύτερα τα ποσοστά των ανέργων γυναικών, κάλυψη θέσεων ευθύνης κατά κύριο λόγο από άνδρες, ανισότητα στους μισθούς σε αντίστοιχες εργασίες), αλλά προστατεύοντας τη γυναίκα από τη σεξουαλική παρενόχληση.

Τέλος, παρατηρείται η χρήση κατά κόρον της ορολογίας «προστατεύουμε» στο γυναικείο ζήτημα. Το πρόγραμμα και οι διακηρύξεις της ΝΔ διέπονται από την αντίληψη ότι οφείλουν να προσφέρουν ασφάλεια και προστασία στο «ασθενές φύλο» και στα παιδιά του, ενώ η προπαγάνδιση του Συμφώνου Συμβίωσης παραλείπει τα ομόφυλα ζευγάρια (άντρες και γυναίκες).

Η κυβερνητική θητεία της ΝΔ συνδέθηκε με τις εξής, μεταξύ άλλων, νομοθετικές πρωτοβουλίες:

νόμος 3500/2006 «Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογνειακής βίας και άλλες διατάξεις». Έγινε μετά από πίεση οργανώσεων και διεθνών οργανισμών. Εμφανίζει κενά, καθώς η αντίληψη είναι μάλλον οικογενειοκεντρική και δεν στηρίζεται στην ανάλυση της βίας είς βάρος των γυναικών, που είναι μοχλός εξουσίας των ανδρών.

νόμος 3710/2008 «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις». Δεν ισχύει πλέον το αμετάβλητο του επωνύμου, αλλά προβλέπεται ότι ο κάθε σύζυγος μπορεί να προσθέτει και το επώνυμο του άλλου , εάν το επιθυμεί.

νόμος 3636/2008. Αφορά εκλογή βουλευτών. Άρθρο 3: «ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει αριθμητικά να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο  τουλάχιστον με το 1/3 των υποψηφίων [σε επίπεδο επικράτειας]». Και αυτός ο νόμος έγινε μετά από πολύχρονη πίεση των οργανώσεων ,αλλά και των διεθνών οργανισμών.

νόμος 3653/2008 «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις».Ο νόμος προβλέπει,ότι κάθε φύλο μετέχει κατά το 1/3 τουλάχιστον στα εθνικά όργανα και επιτροπές έρευνας και τεχνολογίας. Και η διάταξη αυτή υπήρξε αποτέλεσμα έντονης πίεσης, ιδίως από τις γυναίκες πανεπιστημιακούς.

Advertisements

0 Responses to “Νέα Δημοκρατία: «Χαρακτηριστικό των εκφράσεων του (πρώην) κυβερνώντος κόμματος στα ζητήματα φύλου, είναι ότι δεν τα βλέπει ως τέτοια»”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Η Συντακτική Ομάδα

syntaktiki-medium

Υπογράφουμε για την Κωσταντίνα Κούνεβα

Αρχείο

profile_bird

We Twit!

  • Σήμερα Πέμπτη 02/07 στο Εντός Φύλου με την Αυγή: Γυναίκα και επιστήμη http://bit.ly/23iyQv Καλημέρα 8 years ago
  • Η έκδοση του τεύχους είχε αναβληθεί 2 φορές λόγω πληθώρας ύλης της εφημερίδας. Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί! 9 years ago
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: